zondag 22 februari 2009

Nog een traditie

Woensdag is het Assewoensdag, de dag na Carnaval, waarop voor de Katholieken de 40 dagen vastentijd begint. Nu wordt er in Antwerpen traditioneel op Assewoensdag pruimevlaaikes gegeten, kleine pruimentaartjes met zwart pruimenmoes.
Maar WAAROM die traditie er is, heb ik nog niet kunnen vinden. Ik heb op Google en op Wikipedia gezocht, niemand schijnt dat te weten. Heeft dat zwarte pruimenmoes iets te maken met het zwart kruisje, dat men in de Katholieke kerk die dag op het voorhoofd krijgt ? Of is dat pruimenmoes als "zuivering" bedoelt ???? Geen idee. In ieder geval, weeral een lekkere traditie, die ik ook zeer graag volg.
Helaas heb ik ook geen afbeelding gevonden van een echt Antwerps pruimevlaaike, dus hier maar een grote Limburgse vlaai als voorbeeld.
Er zal niets anders opzitten, dan woensdag zelf een foto te maken van een "echt" pruimevlaaike !

Another Antwerp tradition : next Wednesday is Ash Wednesday, when the 40 days of Lent start. Now it is in Antwerp a tradition, that on this day, they eat Plum pie.

I tried to find the reason for that tradition, but unfortunately couldn't find it anywhere.

Is it because on that day, in the Catholic church you get a small black ash cross on your forehead, and the black plum puree reminds of that ?? Or maybe because the plum puree caused "purification" ? I've got no idea, all I know is, that it's another yummy tradition, which I love to follow !

I didn't even find a picture of a real small Antwerp plum pie, so I had to make do with a big Limburg pie.

1 opmerking:

  1. Leuk over die pruimkesvlaai te lezen ... in het Gentse hebben ze die traditie niet, en wordt er bij mijn weten niets speciaals gegeten op assewoensdag.

    Ik ben al benieuwd om woensdag een foto te zien van die vlaai.

    BeantwoordenVerwijderen